Monday, August 17, 2015

Eesti Plekkmees 2015 kokkuvõte

Sai neljandat korda Eestis korraldataval täispikal triatlonil osaletud, sedakorda oli see Triathlon Estonia nime all kuigi korraldajad samad mis eelnevatel aastatel (Siinkohal müts maha Urmase ja kompanii ees, kes jätkuvalt seda üritust kodumaa pinnal korraldada viitsivad). Seekord oli päris palju osalejaid, pikal trassil oli umbes 85 individuaali ja 5 tiimi, poolpikal isegi rohkem, kuna tiime oli palju.

Ettevalmistus
On olnud masendav aasta, nimelt sügise jooksmised läksid luupealse põletiku ja vale sussiga sisehallis jooksmise tõttu tekkinud põlvejama nahka ja sellel aastal on suvi olnud pehmelt öeldes vilets ja rattatreeningud olnud lahjad.

Numbrid peale viimast täispikka umbes sellised:
Ujumine: 307km (basseinis CSS meetodil treeninud ja kiirus tegelikult kasvanud päris edukalt)
Ratas: 3500km (peaks olema vähemalt 5000km, kuigi olen proovinud sellest vähesest lõikudega maksimumi võtta)
Jooks: 1400km (viimasel ajal ka kiirus kasvanud, kuna palju erinevaid võistlusi ja lõike teinud)

Võistelnud päris palju, enne täispikka jutti oli 10 nädalat võistlusi kus 2 esimest olid jooksud ja 8 viimast triatlonid. Usun et taastumise osas need erilist rolli ei mänginud, kuna enamus neist suht lühikesed sutsakad mis pigem tugevad motiveerivad trennid. Teen aastalõpu kokkuvõtte ka millaski, aga etteruttavalt võin öelda, et oli fail-e ja õnnestumisi ning igat distantsi sai isiklikus plaanis parandatud.

Eesmärgid
Läksin rajale mitmete mõtetega, vormi osas julgesin arvata, et 10h alistamine on mul sees olemas, testvelotamised näitasid et normaalsetes tavaoludes tegin kenasti 37-38kmh antud trassil suht olematul pulsil ja jooks oli ka seal 4:50 tempos suhteliselt mõnus tiksumine (mis lubas pikal loota 5:15 vmt tempot). Ka kuumas ja mägisemas sai trenni tehtud. Ujumist ei karda ma juba ammu, see minut paar mis võita annab on kopikad üldplaanis. Vahetuste osas otsustasin kasutada katsetatud tehnikat, kus eelnevate aastatega olin teinud mitu muudatust ja lihvi, kuigi täispikal ikka oled pisut uimane eelmisest alast siis ei saa päris sprindi vahetusi loota, samas eelmise aasta 8min pealt oli vaja kindlalt alla tulla. Minimaalseks plaaniks julgesin pakuda 10:15 alistamist ja ainsaks takistuseks kartsin, et saab vasak jalg mis peale Lõuna-Eestis treenimist hakkas jälle ülepinge tõttu ilmutama luupealse valu sääre esiküljes. Nädalajagu sai ravitud ibuka kuuri ja külmageeli ning jääkotiga, sai oluliselt paremaks ja reedene 6km sörgiring lubas arvata, et see otseselt ei mõjuta sammu ja kiirust, kuigi ega ta ilmselt perspektiivis head ei tee jalale. Mõned korrad rattal ja kergel sörgil olin testinud ka kompressioonisääriseid ja peab ütlema, et minu jaoks isegi täitsa õigustavad, kuidagi parem tunne säärel nii selle esikülje valu leevendamisel kui ka säärelihase nn koos hoidmise osas, eks maitseasi.

Ujumine
Ujumise stardis seekord oli päris korralik rahvamass mis oli tegelikult motiveeriv, leiab alati kellegi kelle tempot hoida jne. Esimene km sai valitud positsioon ja vajutatud keskmisest tugevamalt peale, ajaliselt kuskil 17:10 aeg, mis oli loodetud 17:30 sees kenasti, siis, aga läksin liigselt mugavustsooni miski tüübi jalgades ja kaks järgmist kilomeetrit sai tempo seal 18:20 kandis hoitud, mis oli liialt madal. Kuna mul oli jooksukell mütsi sees, siis ma ei teadnud aegadest midagi, tundsin ainult kilomeetri läbimisel autolap vibratsiooni. Oleks teadnud aegu, oleks kindlasti vajutanud peale, sest tean oma võimeid ja 17:30 on suht keskpärane vajutamine. Ujumise aeg 1:07:52 oli pettumus, lootsin 1:06 sisse minimaalselt tulla, aga eks eelnevalt kirjaldatud keskosa uimamine sai põhjuseks. Viimaselt poilt tulles sirgel oli ka kergeid tuule märke vastu lainetuse näol.

T1
Vahetuses ei kasutanud telki, võtsin ujumisest tulles oma koti rattakingade ja rätikuga ning läksin ratta juurde. Kalipso maha ja kotti, rätikuga jalg suuremast sodist puhtaks, tri king (esimest korda julgesin nii pikale tri kingaga minna, tagasivaatavalt see otseselt kiirust ei seganud, aga oli kohati hotspot-e ja ebamugavusi, vb oleks võinud panna ikkagi maanteekinga, aga mine tea) jalga ilma sokita, kiiver, number ja liikuma. Vahetuse aeg veest tulles pisut uimasena täitsa normaalne 2:17.

Ratas
Algul karjäärist Saue viaduktini ja sealt Ääsmäele kulges nagu unistus, kiirus oli 20km peal natukene alla 42kmh keskmist. Esimene tagasilõik oli aru saada, et tuul hakkab raudselt segama, kuid siiski Saue viadiktini jõudes oli keskmine veel 39kmh. Mida ring edasi seda rohkem tuul tõusis ja keskmist maha sõi. 100km peal oli keksmine veel 37,5kmh, 130km peal kukkus juba soovitud miinimumkiirusest 36kmh allapoole. Veel suutis tagasilõigul seda kergitada kuid viimastel ringidel enam mitte, tuul oli ikka alates kell 13 väga julm ja kiirused seal 28-29kmh sellel lõigul. Teel Keilasse astusin niipalju peale kui veel tuli, aga tunda oli juba, et see vastutuules peale astumine on teinud jalaga oma töö ja jooks saab tulema väga hull. Umbes Keila Statoili juures lõi ette ka 5h mis viis moti eriti alla, nimelt ei tulnud siiski ammu tahetud 36kmh eesmärki. Rattal kulus 1,6l spordijooki ja 1,4l vett, lisaks 3 High5 geeli ja 2 nesquick batooni, viimasel kolmel ringil ka soolakapslid, vastutuule osas olin aeros ja tarbisin ainult vett kõrrega pudelist, et võimalikult vähe kiirust kaotada. Kogu kola oli rattal kaasas, kuigi värskendusalas oleks saanud alati täiendada varusi. Ratta aeg 5:04:56 ja kirus 35,4kmh, millega ei ole absoluutselt rahul, kuid arvestades ilmaolusi ja vähest treeningut ei jäänud palju sisse ka. Juba see näitab, et jalg on nõrk, et ise suht jalga pingutades tuli keskmine pulss kõigest 145 kanti. 

T2
Vahetusalas panin kiivri lenksule ja ratta hoidjasse, võtsin koti kus sees oli tossud, sokid ja nokats, suundusin telki. Tri king ära ja kotti, sokk jalga, toss otsa, nokats pähe, number ette ja jooksule. Vahetuse aeg suht puiste jalgade ja väikse korraldusliku möödalaskmisega oli enam-vähem talutav 2:25, selle saaks kindlasti 2min peale alla veel.

Jooks
Alguses oli väga mõnus tunne sees ja esimene ring kulges suht muretult 4:53 vms tempos. Lootus oli olemas, et sealt alla lasta 5:15 peale võiks olla täitsa tehtav vähemalt esimene poolmaraton. Teine ring hakkasid juba kerged valud reites tunda andma, et rattal sai korralikult tühjendatud neid. Pidevalt jõin joogipunktides vett ja kallasin pähe, samuti soolakapslid olid pea igal ringil, otseseid krampe ei esinenud. Esimesed kõnnilõigud tulid kolmandal ringil, küll väiksed, aga siiski. Poolmaraton sai 2h peal täis ja selge oli see, et teine pool tuleb nukram. Jalg andis tunda ka sääre piirkonnas, kuigi kiiruse langedes mitte enam nii häirivalt. Viimased 3 ringi läksid ibuprofeeni ja kokakoola pealt, aeg ajalt kõndides. Kokku tuli ajaks 4:13 millega ei ole absoluutselt rahul, teades, et oleksin kindlasti võimeline 5:15-5:30min/km tempos tiksuma. Pulssi jällegi ei tea, kuna vöö pani vett pähe kallates segast, uurin garantiid sellele, see ei ole mõistlik, et pikematel niiviisi teeb.

Finish
Kuna 10h alistamise rong läks ära juba ratta lõpuks kui jooksule sain ujumise ja vahetustega kokku 6:19 ajaga, siis erilist motti polnud ka lammutada, samas lõpupoole sai jooks isegi suht talutavaks silutud, kui nägin et siiski suudan isiklikku pisutki parandada. Kokkuvõttes ajaks 10:30:34, mis on umbes 10min parem kui eelmisel aastal. Mis ikka muud üle jääb kui vähest treenitust ja karmi tuult trotsides rahul olla ja proovida edaspidi paremini.

Korraldusest
Rattal teel Keilasse ei näinud märke mis mainiks et tegu võistlusega ja kuna tee servades olid täristajad siis pidi liikuma autoteel, seal oleks pidanud olema kindlasti piirang 50kmh. Keilas teetööde alas oli päris mitu ohtlikku situatsiooni kus autod surusid kruusale. Lisaks oli viimasel ringil liiklusreguleerija kes kisas mulle mitu korda, et ratturid lähevad otse siit, ma vastu, et ma olen pikal ja ma lähen vasakule, ta ei olnud sellega rahul ja seisis suht teepeal ees. Kui ma oleks olnud võistlusel võõras või poleks oma kompuutril ilusti näha kohest 180km täitumist siis oleks mind suunatud pooliku lisaringile ja oleks võistluse suht ära rikkunud, see on lubamatu, kui suunab siis teadku kes on pikk ja kes lühike trass, kui niisama reguleerib siis olgu vait ja ärgu tekitagu niigi pikast sõidust kohvris võistlejates segadust.

Joogialast möödasõit rattatrassil sõidutee kaudu oli ka kahtlane, esiteks ei saanud briifingul selgelt teemast aru ja teiseks oli ka rajal tähistus suht mitmetimõistetav ja surus ratturid autorajale. Mina isiklikult käitusin nagu eelnevatel aastatel, et sõitsin läbi joogiala pauna kuid vasakust servast, et mitte segada neid kes ala tarbisid.

T2 vahetusalas astusin kotiga telgist välja uurima, kuhu kott panna, keegi ei osanud vastata, keegi asjatas seal telgiga ja ütles, et ta pole korraldaja, suht pahasena viskasin koti telginurka kus juba oli mitu kotti ja suundusin jooksule.

Lõpetajate särkide teema oli pettumus, tiimiliikmed kes ei tahtnud või jaksanud teha kõiki alasi said särgid ja need kes ennast pooleks rebestasid ei saanud, kuidagi ajuvaba. Mina leian, et olgu osalustasu surem, aga lõpetaja särk ja miks mitte ka mingi jooksunokats vms võiks olla küll kõigile täispika lõpetajatele tagatud, esiteks on see reklaam ja teiseks on see lõpetajale kena meene mälestuseks. Samuti võiks võimalusel medalid teha miskid viisakamad suuremad kus oleks selgelt distantsid kirjas, osadele on see oluline.

Plusspoolelt distantside pikkused olid kenasti paigas, mingit viilimist ei olnud. Samuti oli finishis toitlustus igati ok, finishikott, normaalne toiduvalik, igasugu taastustabletid ja pähklid rosinad.

EDIT:
Protokoll on väljas ja natuke numbritest, nimelt on arusaadav miks rahule  ei jäänud, numbrid mustvalgel ütlevad mis läks kõige viletsamalt ja mõjutas tulemust tervikuna. Toon siinkohal enda tulemuse kohad individuaalarvestuses 69 lõpetaja hulgast ja kommenteerin juurde:
Ujumine 18. koht - ei saa suures plaanis väga kurta, ajalise võidu puhul 3 minutit oleks vaid 3 kohta võimalik parandada.
T1 10. koht - suhteliselt hea sai isegi ja ega siit ilmselt meletult maha enam ei silu.
Ratas 12. koht - isegi juhul kui see kommentaarides lahatud segadus sisse arvestada (järgmise kohaga vahe 2:31) siis koht ilmselt ei muutuks, samas tulemus endiselt enda arvamusel väga nadi, eks loodab järgmise aasta peale kui saaks normaalsemalt treenida ja ehk ka tuule osas veab paremini.
T2 30. koht - siit siludes aega 2 min peale saaks kümmekond kohta parandada, segadus koti jätmisel vahetusalasse lisas kindlasti 15 sek ja eks saab ka väheke kiiremini muus osas liigutada, et see 25 sek võita.
Jooks 39. koht - njah, siin ongi see kurja juur, lootus oli teha 3:45-3:50 ajaga jooks, aga sai rattas liialt tapetud, võimalik, et ka vähe söödud (kuigi nagu energiamõõna ei olnud) ja eks ka see vigastus kergelt mõjutas. Lisaks oli natuke mot maas ka seoses ratta ja ujumise sujumisega, kus koguajaks oli selge, et peaksin tegema maratoni rekordi 10h alistamiseks. Veel võis mõjutada ka see algul peale pandud esimese ringi korralik kiirus, samas jälgisin pulssi ja enesetunnet ja ei pannud nagu üle omaarust. Igatahes ilmselt kui velol on suurem maht ja paremad olud, süüa vb pisut rohkem siis ei tapa nii palju ja peaks olema taoliselt jooksu vormilt võimalik oluline parandus teha, eks järgminekord paremini.

Paar pilti ka:



12 comments:

  1. Reguleerijal oli tegelikult õigus. Täispika tagasipööre oligi 1,3km edasi ehk kokku lisaks 2,6km. Eelmine päev näitasid korraldajad kaardipilti, kus tagasipööre läks sealt, kus Sina keerasid. Mina pöörasin seal, kus pidi. Ja tänu sellele said suur osa konkurente ca 3-4min võidu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, sellisel juhul oleks kompuutri järgi tulnud suurusjärk 182km ja iga aasta on olnud seal samas see pööre, samuti olid nooled ka vasakule poole sealt ringilt...

      Delete
    2. Rajakirjelduse juhendis on selline lause: Keilas sooritatakse täispikal distantsil vasakpööre Paldiski maanteele. Poolpikal distantsil osalejad jätkavad Keilast edasi veel 5km ja teevad siis tagasipöörde ja suunduvad etapi finišisse.

      Seega kes edasi sõitsid tegid midagi mida polnud ei skeemil kajastatud, ega ka juhises mainitud, briifingul ei olnud ka minu mälu järgi sellest juttu.

      Delete
  2. Eks oli minulgi see hämmeldus (juhend, briifing jne) aga ei tahtnud esikohal olles sellise tühiasja eest ajalist karistust ega disklahvi saada. Uhasin edasi ja seal oli ka kohtunik ja ilus märk: täispika tagasipöörupunkt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No selge, eks siis otsustavad kas trahvivad või mitte, igatahes väga selge korraldajapoolne apsakas, see oleks pidanud olema selgelt tahvlil kirjas, et täispikk 1km tagasipööre ja poolpikk 5km tagasipööre, oleks asi selge olnud.

      Delete
  3. Küsisin ise ka sama koha peal reguleerijalt kolm korda, et on ta ikka kindel, et tuleb otse edasi panna. Panin siis kahtlevalt edasi seal autode vahel ja oli tõesti täispika tagasipöörde koht erinevalt juhendist kaugemale viidud.

    ReplyDelete
  4. Palju see maa täpselt sealt ringist edasi oli siis lõpuks, kas keegi saab oma GPS jooniselt mõõta? Minul otsis alguses satelliite ja esimest otsa ei kaardistanud, seetõttu ma ei imestanud, et pöörde juures 178km täitus alles, see pööre sealt edasi sai olla vast 500m, vastasel korral oleks distants pikem.

    ReplyDelete
  5. Ehk siis kuskil 2-3min oleks seda sõitnud... Krt mõru mekk juures kui ei teinud päris nii nagu oli "mõeldud":-( Aga kas kuidagi on tuvastatav, kes veel otse tulid kui tagumisel pöördel ei fikseeritud isikuid? Teisalt siiski leian, et sai juhendi järgi talitatud...

    ReplyDelete
  6. Jooksin sul kolm esimest kilomeetrit sabas. Mõtlesin, kas tõesti nii suur mees paneb sellise tempoga terve maratoni.

    Kas seal täispika ratta tagasipöördes üldse miski ajamõõdik oli, et korraldaja saaks objektiivselt trahviminuteid lisada?

    ReplyDelete
  7. Ega jah, ma teadsin isegi, et täispika sees ei tule selle tempoga kaua, aga jalg oli algul kerge ja pulss mõistlik, vahet ei olnud. Puhta maratoni peaks taolises tempos ära küll tegema, kui jalg paraneb siis on plaan proovida veel sel hooajal.

    Minuteada mõõdikut seal pöördel ei olnud, samuti ei fikseeritud läbijaid käsitsi, seega eks ise loll, et aus ja teiste kohta andmed ju puuduvad...
    Numbrites, kui võtta, et vahemaa oli 1,5km siis minu muu trassi keskmise liikumiskiirusega (kompuutril 35,2kmh) tuleks see vahemaa ajaga 2:33, lõpus ilmselt vajutaks rohkem peale ja tuleks pigem 2:20 vmt.

    Muud hullu polegi, aga ilmselt oleks Piirojaga lõpus ragistamiseks läinud (meie lõpuaegade vahe on 2:17), teised piisava vahega, et poleks koht vast muutunud.

    ReplyDelete
  8. Arvestades raja kaarti ja juhendi andmeid ning Urmase maha öeldud lauset eelneval õhtul, et iga mees peab ise rada tundma siis pole nagu midagi ette heita.

    ReplyDelete